08 - 715 08 00

Varukorgen är tom

Svar på vanliga frågor

Om våra hjärtstartare och HLR kurser

HEM / KUNDTJÄNST / VANLIGA FRÅGOR

Vad är viktigast att tänka på vid köp av hjärtstartare?

En av de viktigaste parametrarna att tänka på om man ska utrusta en plats med hjärtstartare, är placeringen av den. Vid ett hjärtstopp måste behandling med hjärtstartare påbörjas inom 180 sek, därefter sjunker chansen att rädda livet på den som har drabbats, drastiskt. I tillägg är det givetvis viktigt med regelbunden HLR-utbildning, rutiner för beredskap (larmkedja) samt underhåll.

Sedan 2015 finns det en svensk standard för vad som definierar en s.k. ”Hjärtsäker Zon”, dvs. en arbetsplats eller en offentlig miljö där människor vistas och hjärtstartare finns tillgängliga. Standarden (SS 280000) definierar generella krav och rekommendationer för användning av hjärtstartare i offentliga och andra miljöer utanför sjukvården. Kontakta oss så ser vi till att ni får standarden gratis.

Hjärtstarspecialisten AB/Dahl Medical har som SIS-standardutvecklare haft en mycket aktiv roll i att ta fram dessa världsunika, nationella rekommendationer för användning och underhåll av hjärtstartare och kan hjälpa er i att hjärtsäkra er arbetsplats.

Här är ytterligare några punkter att tänka på:

  • Är hjärtstartaren CE-märkt, FDA-godkänd (se punkt 13 i förklaringen till jämförelsetabellen) och följer den HLR-rådets riktlinjer?
  • Är hjärtstartarens röstinstruktioner på svenska?
  • Utför hjärtstartaren dagliga självkontroller av funktion och larmar den vid eventuella fel?
  • Upplevs den som enkel och lättförståelig?
  • Har den tydliga steg-för-steg instruktioner?
  • Vilken support och service erbjuds av din leverantör?
  • Har modellen garanti? Hur länge?
  • I vilken miljö ska hjärtstartaren användas – kontor, industri, butik eller kanske sport och fritid?

Hur fungerar en hjärtstartare?

Hjärtstartare kan användas av alla, då en klar och lugn röstinstruktion leder användaren genom alla steg vid hjärt-lungräddning och defibrillering. De har också en inbyggd automatisk självtest som löpande kontrollerar hjärtstartarens vitala funktioner för att säkra att den alltid är klar för användning.

Hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten för att bedöma om hjärt- lungräddning (HLR) eller en strömstöt från hjärtstartaren behövs. Analysen görs genom elektroderna som placeras på bröstet. Om hjärtstartaren bedömer att en elstöt behövs ska man följa instruktionerna och ge den drabbade personen detta. Elstöten gör att det elektriska kaos som uppstått i hjärtat stoppas, och hjärtat kan slå normalt igen.

Vad krävs för underhåll & service av hjärtstartare?

Batterier och elektroder i en hjärtstartare är vitala delar som har ett bäst före-datum. Dessa måste oftast kontrolleras manuellt för att vara säker på att hjärtstartaren fungerar när den verkligen behövs (gäller ej Lifepak CR2 WiFi och Zoll AED 3 med tillval WiFi).

De flesta hjärtstartare kontrollerar sin status genom kontinuerliga självtester. Är något fel på den ska hjärtstartaren ge en indikation om detta. Om t. ex. batterierna håller på att ta slut och behöver bytas, brukar en röd lampa blinka och hjärtstartaren ger ifrån sig ljud, ungefär som en brandvarnare. Elektroder håller normalt 2-5 år. Efter sitt bäst-före datum kan klistret på elektroderna ha försämrats, därför behöver man själv hålla koll på att beställa nya elektroder innan de passerar utgångsdatumet. Om man har använt en hjärtstartare i ett skarpt läge ska man byta både batterier och elektroder, något som är enkelt att göra själv. Efter bytet gör hjärtstartaren ett självtest och kontrollerar att allt är okej

Eftersom det är delar som behöver bytas ut med jämna mellanrum, hjälper vi våra kunder med att hålla koll på när det är dags.

Är det ett krav att gå HLR-kurs när man skaffar hjärtstartare?

Både ja och nej. JA om ni vill följa Arbetsmiljöverkets riktlinjer, HLR-rådets riktlinjer och Svensk Standard. NEJ om ni t ex. bara vill köpa en hjärtstartare så får ni göra det. Ni får en produktgenomgång ifall ni köper hjärtstartare av oss men den handlar enbart om hur hjärtstartaren fungerar.

I stort är det bättre att ni skaffar något av de tre viktigaste sakerna kring detta, så kan vi ta det därifrån. Antingen en utbildning, en hjärtstartare eller riktigt bra larmrutiner som ni får i och med våra kurser.

Vilken HLR-kurs ska vi gå?

Den vanligaste hjärt-lungräddningskursen är Vuxen HLR+AED. Det är en grundkurs i hjärt-lungräddning med hjärtstartare. Den näst vanligaste är HLR AED+LABC och den inkluderar även Livsfarligt läge, Andning, Blödning och Chock. Sen finns det mer specialiserade eller fördjupningskurser som t. ex. D-HLR (fördjupning för hjärtstopp och hjärtstartare) samt även Barn HLR. 

Hjärtstartarspecialisten genomför HLR-kurser på er arbetsplats, över hela landet. Alla HLR-instruktörer följer och håller sig regelbundet uppdaterade med Svenska HLR-rådets riktlinjer.

Kontakta oss så berättar vi mer! Eller klicka här för att jämföra hjärtstartare.

Specialister på hjärtstartare

Läs mer om hjartstartarspecialisten.se, utvalda modeller och vikten av en bra hjärtstartare

Om du har frågor om våra villkor och frakter - kontakta gärna oss


Nets - Payments made easy