Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hjärtstopp överlevnad

Varje dag drabbas ca 25 personer av ett plötsligt hjärtstopp. Endast 5% överlever, men om hjärtstartare och HLR (hjärt-lungräddning) sätts in under de första viktiga minuterna ökar chansen för överlevnad till 75%.

Vid ett hjärtstopp är det bråttom!

Det enda som kan få igång ett stannat hjärta är en strömstöt från en hjärtstartare (på medicinskt språk defibrillator). Men tiden är viktig – för varje minut som går efter att hjärtstoppet inträffat, så minskar chanserna för överlevnad med 10%.

I Sverige tar det i snitt 14 minuter (2019) för ambulansen att nå ett s.k. Prio 1-larm. Ett stillastående hjärta innebär att kroppens organ drabbas av syrebrist, vilket inom 5 minuter leder till hjärnskador och inom 20 minuter hjärtskador. 

Vikten av att någon ingriper och tidigt kan ringa 112, påbörjar hjärt-lungräddning och använder en hjärtstartare är således avgörande om man ska kunna öka överlevnadsgraden.

Frivilliga livräddare

För att kunna rädda fler liv har forskare funderat på hur man ska få HLR-kunniga personer snabbare till ett hjärtstopp. Svaret blev projektet SMSlivräddare. Det innebär att frivilliga, som genomgått utbildning i hjärtlungräddning, anmäler sig via appen SMSlivräddare som finns gratis att ladda ned via App Store och Google Play. 

Vid ett misstänkt hjärtstopp skickar SOS Alarm ut ett sms till alla anmälda personer som befinner sig inom en radie på 500 meter ifrån det misstänkta hjärtstoppet, något som är möjligt tack vare mobiltelefonernas GPS-funktion. SMSLivräddare använder Sveriges Hjärtstartarregisters kartfunktion för att kunna hänvisa livräddare till närmaste hjärtstartare.

Sju regioner i Sverige är anslutna, och fler är på väg. Systemet är anslutet i Region Blekinge, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

Fler registrerade hjärtstartare – ökad överlevnad hjärtstopp

Hjärtstartarregistret är också kopplat till appen SMSlivräddare så vid larm om ett misstänkt hjärtstopp visas närmaste hjärtstartare. Men fortfarande saknas dock många hjärtstartare i registret. Uppskattningsvis är det cirka var tredje hjärtstartare som finns med. Registret har visserligen ett samarbete med leverantörerna om att anmäla nya hjärtstartare, men systemet är frivilligt, så det är helt upp till ägarna av hjärtstartarna.

Hjärtstartarspecialisten rekommenderar alla kunder att registrera sin hjärtstartare i registret.

Ökad överlevnad av hjärtstopp kräver fler publika hjärtstartare

Många av de utplacerade publika hjärtstartarna i Sverige finns i huvudsak på företag och deras arbetsplatser, miljöer som delar av dygnet är låsta eller otillgängliga för allmänheten. Efter kl. 17.00 försvinner ca 50% av alla tillgängliga hjärtstartare p.g.a. arbetsplatsernas öppettider. För att öka tillgängligheten och därmed överlevnad vid hjärtstopp, behövs fler hjärtstartare i och nära bostads- och fritidsområden.

60% av alla hjärtstopp sker i hemmen, på kvällstid och intresset från privatpersoner och föreningar att skaffa hjärtstartare, har ökat markant senaste åren.

Fler hjärtstartare behövs nära hemmen. Bostadsrättsföreningar, Villasamfälligheter, Idrottsföreningar, Hembygds- och Bygdegårdar, Båtklubbar mm. som skaffar egna hjärtstartare har avsevärt större chans att rädda liv.

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.