HLR-docka på köpet! Under fotbolls-EM får du en HLR docka på köpet när du köper en hjärtstartare

HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / Defibrillator - Rädda liv med defibrillering

HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / Defibrillator - Rädda liv med defibrillering

Kvinna visar defibrillering på en HLR docka.

Defibrillator - Rädda liv med defibrillering

En defibrillator är en liten EKG-apparat som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp, även kallat hjärtstartare.

När kan man använda defibrillering som behandling?

En defibrillator används när en person är medvetslös och inte andas. Först larmar man 112 och påbörjar hjärt-lungräddning, sedan sätter man fast elektroderna på patientens bara bröst. För att ett hjärtstopp ska vara behandlingsbart med defibrillering krävs att hjärtat har en viss aktivitet att defibrillera. Ett hjärtstopp kan vara olika rubbningar i hjärtrytmen, till exempel en kaotisk elektrisk aktivitet i hjärtats kammare (ventrikelflimmer) eller att hjärtats aktivitet helt upphör, ett tillstånd som ungefär 85% av alla hjärtstopp har.

Hur fungerar en defibrillator?

En defibrillator används för att ge en strömstöt genom hjärtat via elektroder placerade på bröstkorgen vid ventrikelflimmer eller pulslös ventrikeltakykardi. Strömstöten från en defibrillator kan hjälpa till att bryta en rytmrubbning så att hjärtats normala elektriska aktivitet återställs. Tidsfaktorn är avgörande och man bör påbörja behandling med en defibrillator så snart som möjligt efter att hjärtstoppet inträffat. Chanserna att överleva ett hjärtstopp minskar med 10% för varje minut som går.

För att en defibrillator ska vara behjälpligt, behöver den drabbade alltså ha någon form av defibrillerbar rytm. Ordet defibrillator kommer från ordet ”de-fibrillate” som betyder ”av-flimra”. Det innebär att hjärtstartarens strömstöt ska avbryta det flimmer som orsakar själva hjärtstoppet och återställa en naturlig rytm. Defibrillatorn ansluts under pågående hjärtlungräddning på den drabbade personen.

En defibrillator hjälper dig ge korrekt hjärt-lungräddning

Defibrillatorn är en över 60 år gammal uppfinning där behandling med defibrillering från början krävde öppen hjärtkirurgi och man med hjälp av två metallskedar med trähandtag gav hjärtat stötar. Med dagens teknik har detta övergått till att man även som privatperson kan, med hjälp av elektroder som placeras på den drabbades bröstkorg, ge hjärtat behandling. Ett betydligt säkrare och enklare sätt att rädda liv.

De defibrillatorer och hjärtstartare som finns på marknaden idag kan, med hjälp av indikationer och röstkommandon, hjälpa dig genomföra korrekt HLR på den drabbade. Denna teknik gör det enklare för dig och dina medmänniskor att vara med i kampen att rädda liv.

Beställ din nya defibrillator idag hos oss på Hjärtstartarspecialisten.se!

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.