HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / Hjärtstartare i sjukvården

Hjärtstartare i sjukvården – En viktig länk i räddningskedjan

Sjukvården och hjärtstartarens betydelse En hjärtstartare är en avgörande maskin inom sjukvården som kan rädda liv. Vid ett hjärtstopp är det den första och kanske viktigaste delen i vårdförloppet. Tack vare dess avancerade teknologi kan du använda den data som samlas in under hjärtstoppet när hjärtrytmen analyseras. Ju tidigare den kan användas, desto lättare blir kommande vård och rehabilitering.

Sjukvården och hjärtstartarens samarbete för att rädda liv

Vid ett hjärtstopp är hjärtstartaren en otroligt central del i att rädda liv. Den primära uppgiften är såklart är att återstarta hjärtat genom att leverera en strömstöt och med en snabb användning ökar överlevnadschansen från 10% utan hjärtstartare till hela 70%. Men hjärtstartaren är bara den första delen av hela livräddningsprocessen. Den drabbade måste alltid föras till sjukhus så snabbt som möjligt för undersökning och vidare behandling. Det måste utredas vad som gått fel i hjärtat när hjärtstoppet skedde, och med det kan hjärtstartaren hjälpa till med.

Sjukvården får bättre förutsättningar med den avancerade teknologin

Samarbetet mellan hjärtstartare och sjukvården sträcker sig även bortom själva akutsituationen. Tack vara den avancerade teknologi som finns i hjärtstartaren kan du extrahera den data som samlas in under hjärtstoppet när den analyserar hjärtrytmen hos den drabbade. Den data kan en läkare sedan titta på för att diagnostisera och sätta in rätt behandlingsmetoder. Strömstöten från en hjärtstartare i ett tidigt skede förbättrar drastiskt förutsättningarna för sjukvårdspersonal att behandla personen som drabbats av hjärtstopp och se till så att hon/han kan rehabiliteras.

Sjukvårdens livräddare och avgörande roll vid akuta hjärtstopp

Snabb behandling med en hjärtstartaren kommer att göra kommande vård enklare och kortare. Ju snabbare strömstöten ges och hjärtat startas, desto kortare tid har den drabbade syrebrist. Vid syrebrist finns det risk för komplikationer som t.ex. hjärnskador. Efter endast fem minuter utan syre i hjärnan börjar du få obotliga skador. Därför är tidig HLR och defibrillering extremt viktigt och ger patienten de bästa förutsättningarna för att leva ett bra liv efter hjärtstoppet. För att undvika syrebrist kan det, med tanke på de allt för långa responstider hos ambulans vi har i Sverige, vara livsavgörande att du utför inblåsningar för att syresätta blodet som pumpas runt när du utför kompressioner.

Vi har pålitliga hjärtstartare från marknadsledande fabrikat. Köp din här!

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.