HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / ”Get trained save lives” – med sikte att sprida kunskap om HLR

”Get trained save lives” – med sikte att sprida kunskap om HLR

UEFA och ERC samarbetar för att öka medvetenhet inom HLR och för att rädda fler liv Efter händelsen med Christian Eriksen under EM 2021 blev det uppenbart att kunskapen om HLR och hjärtstopp behöver öka bland allmänheten. Med ”Get trained, save lives” arbetar UEFA och ERC aktivt för att förbättra allmänhetens kunskap inom HLR. Hittills har de tillhandahållit praktisk utbildning för över 3 000 spelare och personal.

Samarbetet mellan UEFA och ERC 

Under fotbolls-EM 2021, mellan Danmark och Finland skakades världen av den dramatiska händelsen då Christian Eriksen drabbades av plötsligt hjärtstopp mitt under matchen. Det ögonblicket var en väckarklocka för både fotbollsvärlden och allmänheten, där vikten av snabba HLR-insatser blev uppenbar. Eriksens liv räddades tack vare omedelbar hjälp på planen, och händelsen underströk behovet av att alla bör vara rustade med kunskap om hjärt- och lungräddning. Hjärtstopp är sällsynta händelser i fotboll, trots det är hjärtstopp ett betydande hälsoproblem som påverkar över 400 000 personer per år i Europa. ”Get trained, save lives”- kampanjen är ett samarbete mellan UEFA (Union of European Fotbollsförbunden) och ERC (European Resuscitation rådet) som nu tar sig an denna viktiga fråga. Med syftet att öka medvetenheten om hjärtstopp och grundläggande HLR-tekniker bland allmänheten.   

”Get trained, save lives” arbete med utbildning inom HLR

”Get trained, save lives” är ett resultat av partnerskapet mellan UEFA och ERC. Kampanjen syftar till att tillhandahålla den nödvändiga medicinska kompetensen för att agera vid plötsliga hjärtstopp. Programmet inkluderar också utbildning för matchfunktionärer, personal och volontärer som kommer att arbeta vid UEFA EURO 2024 i Tyskland. Hittills har UEFA och ERC tillhandahållit praktisk träning för över 3 000 spelare, tränare, domare, funktionärer samt personal under finaler och turneringar. Inför EURO 2024 kommer samtliga deltagande lag att utbildas i första hjälpen vid plötsliga hjärtstopp. 

Kampanjen har fått stöd från en rad framstående profiler inom fotbollen, både aktuella stjärnor och legender. Bland de som engagerat sig i att stödja HLR-kampanjen återfinns namn som Erling Haaland, Lautaro Martínez, Ana Marković, Ruud Gullit, Gareth Bale, Thierry Henry, Didier Deschamps och Rio Ferdinand. Med deras hjälp sprids medvetenhet om hjärt- och lungräddning till en bredare publik och betonar vikten av att utbilda allmänheten för att agera snabbt och effektivt i livräddande situationer. På www.get-trained.com hittar du en 45-minuters lång HLR-träning som utspelar sig i ett virtuellt omklädningsrum med flera av de nämnda profilerna. I denna film får du steg för steg följa hur du ska gå tillväga vid en kritisk situation där HLR krävs. Du får lära dig grundläggande HLR-kunskaper och får även information om lokala utbildningar för att ytterligare förbättra dina färdigheter samt hålla de uppdaterade. Föredrar du en fysisk utbildning? Vi på Hjärtstartarspecialisten erbjuder flera olika kurser, se vårt utbud och var förberedd vid en nödsituation.

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.