Kvinna visar hur man gör HLR på en barn HLR docka.

Hjärtstopp barn - använd alltid hjärtstartare

Vid ett plötsligt hjärtstopp hos barn , gravida eller personer med pacemaker ska man alltid använda den hjärtstartare som finns till hands. Oavsett vem som drabbats.

Hjärtstopp barn (-8 år/25 kg) 

Ett barn som drabbats av plötsligt hjärtstopp får en för hög energistyrka av en hjärtstartare avsedd för vuxna. Men; det är bättre att behandla än inte alls eftersom barnet sannolikt inte överlever annars. I miljöer där risken för hjärtstopp hos barn är högre t ex på badplatser/anläggningar med sin drunkningsrisk, är alltid hjärtstartaren i första hand klar att användas med den högre energistyrkan för vuxna. Rekommendationen är att ha en hjärtstartare som kan växla till barnläge, dvs ställa om till en lägre energinivå än den för vuxna.

Hjärtstopp barn - hjärtstartare barnläge, barnelektroder eller nyckel

De flesta hjärtstartare har en funktion för att manuellt ställa om energinivån i enheten, så den anpassas för barn. Antingen görs detta med ett enkelt knapptryck eller med separat nyckel eller elektroder för barn/spädbarn. När barnläget, barnelektroden/nyckeln kopplas på eller ansluts till hjärtstartaren känner hjärtstartaren av att det är ett barn som ska räddas och ger en lägre energinivå i strömstöten. Se gärna i vår jämförelsetabell vilka hjärtstartare som har vad för olika funktioner för barnläge.

Hjärtstopp på gravida eller personer med pacemaker

Om en gravid kvinna drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus har fostret ingen överlevnadschans om inte mamman räddas. Vi måste under alla förutsättningar prioritera mammans liv och behandla med hjärtstartare om vi misstänker ett hjärtstopp! Det kan vara svårt att ta reda på om en person som man inte är bekant med har en pacemaker. Men eftersom dagens hjärtstartare inte låter en pacemaker påverka dess analys och en person med pacemaker får lika mycket hjärtstopp som alla andra, är detta inget vi behöver fundera på. Använd alltid en hjärtstartare om du misstänker hjärtstopp (hjärtstopp = personen andas inte)!

Hjärtstopp barn eller vuxna - viktigt att tänka på!

  • Givetvis skall man alltid utföra HLR (hjärt-lungräddning) oavsett om vi använder en hjärtstartare avsedd för barn eller vuxna.
  • För barn ska även kompressionsdjup vid HLR anpassas: se filmen ”Barn HLR till allmänheten” nedan på sidan!
  • När ni köper en hjärtstartare – särskilt om det är för en miljö där det är vanligt att barn vistas – läs på om hjärtstartarens funktioner (se gärna vår jämförelsetabell) och vad som gäller för enhetens barnläge samt om det ingår eller om ni behöver beställa extra tillbehör såsom barnelektroder eller nyckel.
  • Var noga med att det skyltas upp ordentligt så att det är tydligt för alla var hjärtstartaren finns. Så glöm inte att beställa skyltar! Vi har färdiga hjärtstartare paket som inkluderar såväl skylt som dekal.
TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.