HEM / Värt att veta / Barn och vuxen HLR

HLR med hjärtstartare

Vid hjärtstopp är varje sekund viktig. Att ha en HLR-utbildning i färskt minne och att utan tvekan påbörja HLR tills en hjärtstartare är på plats räddar liv

Allmänt om HLR & Hjärtstartare

Vad är Hjärt-lungräddning (HLR)?
Det kan hända vem som helst. Oavsett om du är vuxen eller barn kan man plötsligt befinna sig i en situation där en person bredvid oss drabbas av ett plötsligt hjärtstopp – då behöver man HLR med hjärtstartare. Varje dag får mer än 20 personer ett plötsligt oväntat hjärtstopp i Sverige. De kan kollapsa på gatan, på arbetsplatsen eller i hemmet. Och när detta händer, börjar en kamp mot klockan. För varje sekund utan HLR & hjärtstartare, kommer chansen att överleva minska.

Hjärt-lungräddning (HLR) är en första hjälpen-behandling som är direkt avgörande för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Att tidigt påbörja HLR direkt vid ett hjärtstopp är avgörande för den drabbade. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas i kombination med snabb behandling med hjärtstartare, blir chansen radikalt större att överleva ett hjärtstopp (ca 5 % överlevnad jämfört mot 70-80% överlevnad¹ där behandling med HLR och hjärtstartare påbörjats inom 180 sekunder²)

Det är enkelt och inspirerande att lära sig att rädda liv! 

Hjärtstartarspecialisten utbildar företag och organisationer i HLR & Första hjälpen på deras arbetsplatser och vi kan skräddarsy utbildningens innehåll. Alla våra instruktörer är registrerade i HLR-rådet och följer givetvis de allra senaste riktlinjerna.

¹  Källa: Hjärt-Lungfondens skrift om Plötsligt hjärtstopp

²  Ringh M, Jonsson M, Nordberg P, Fredman D, Hasselqvist-Ax I, Håkansson F, Claesson A, Riva G, Hollenberg J. Survival after Public Access Defibrillation in Stockholm, Sweden–A striking success. Resuscitation. 2015 Jun;91:1-7

HLR & hjärtstartare – För dig som är arbetsgivare

Vill man som arbetsgivare ha en trygg arbetsplats genom att följa Arbetsmiljöverkets riktlinjer, bör tillräckligt många anställda ges möjligheten att gå regelbunden HLR-utbildning. För hjärtstartare finns inga krav på HLR-kurs, men det är en självklarhet för många att se till att se till att flertalet vet hur den ska användas i ett skarpt läge.

I stort är det bättre att ni skaffar något av de tre viktigaste sakerna kring detta, så kan vi ta det därifrån; antingen en utbildning, en hjärtstartare eller riktigt bra larmrutiner som ni får i och med våra kurser.

Ge de anställda möjligheten att rädda livet på en kollega eller en kund genom att:

  • Att alla går HLR-kurs regelbundet 
  • Ha snabb access till hjärtstartaren samt 
  • Att det finns rutiner för underhåll* och larmkedja

*Hjärtstartarspecialistens hjärtstartare har inbyggda automatiskt självtester, men bör kontrolleras löpande för att få information om något är fel, som t.ex. att vitala delar såsom batteri och elektroder behöver bytas ut.

Gör er arbetsplats till Hjärtsäker Zon

Hjärtstartarspecialisten/Dahl Medical har som SIS standardutvecklare varit med i utvecklingskommittén för att ta fram den nya standarden för hjärtstartare i offentlig miljö (Hjärtsäker Zon – SIS 280000).

Som en av Sveriges största leverantörer av hjärtstartare för offentlig miljö, kan vi erbjuda marknadens bästa och mest användarvänliga hjärtstartare samt HLR-kurser över hela landet.

Standarden innebär att: 

  • all personal vet var hjärtstartaren finns och kan hantera den 
  • det finns rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112 
  • det finns kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in 
  • behandling med hjärtstartare kan ske inom 180 sekunder 
  • hjärtstartaren är registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister 

Kontakta oss på Hjärtstartarspecialisten för att komma igång med er barn och vuxen HLR med Hjärtstartare.

HLR för barn, hemma eller allmänna platser

Ett barn som drabbats av plötsligt hjärtstopp får en för hög energistyrka av en hjärtstartare avsedd för vuxna. Men; det är bättre att behandla än inte alls eftersom barnet sannolikt inte överlever annars. I miljöer där risken för hjärtstopp hos barn är hö är det viktigt att det är nära till en hjärtstartare.

Vill du veta mer om hjärtstartare - börja här!

Vi hjälper dig!

Vi är experter på hjärtstartare & Hjärt-Lungräddning (HLR).
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!


Inget bindande - Svar inom 24 timmar.

HLR-dockor att beställa online

Varför behövs HLR med hjärtstartare? 

På en arbetsplats ska det finnas beredskap och rutiner för den aktuella verksamhetens art och risker, enligt Arbetsmiljöverkets regler. När fler på jobbet kan hjärt-lungräddning (HLR), ökar tryggheten och möjligheten att rädda livet på någon. HLR-kurser skall genomföras regelbundet – helst årligen – på alla arbetsplatser. Det är verksamhetsansvarigs uppgift att se till att det finns relevant utbildning.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och även svensk skolas läroplan, bör praktisk repetition och övning göras regelbundet. Få vet hur de reagerar i en nödsituation – de allra flesta går in i ett chocktillstånd (”fryser”). Regelbunden och återkommande repetitionsutbildning borgar för ett mer reflexmässigt och korrekt agerande, för att hjälpa någon som drabbats av ett hjärtstopp.

En hjärtstartare guidar och vägleder genom röststyrning, vilket underlättar för många men i ett chocktillstånd är det vanligt att den som livräddar beter sig irrationellt och kan vara mindre mottaglig för kommunikation.

Hjärtstartarspecialisten har för att underlätta ditt val sammanställt fakta om olika modeller till en lättöverskådlig tabell. Jämför hjärtstartare för att hitta den som passar ditt behov.

Vi är specialister på hjärtstartare och vi hjälper dig att välja

Det kan vara svårt att veta vilken hjärtstartare som passar ditt behov bäst. Vi har sammanställt en lättöverskådlig tabell för att göra valet lite lättare.

Gå till jämförelsetabell

Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.