HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / Bli SMS-livräddare och gör skillnad

HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / Bli SMS-livräddare och gör skillnad

Bli SMS-livräddare och gör skillnad vid hjärtstopp

Tidiga insatser med HLR räddar liv Att vara en SMS-livräddare innebär att du finns tillgänglig för att rycka ut vid hjärtstopp. För att registrera dig behöver du vara över 18 år och ha en utbildning i HLR. När ett hjärtstopp sker och SOS larmas kommer de samtidigt som de skickar en ambulans också skicka ut en signal till SMS-livräddare i närheten av hjärtstoppet. SMS-livräddarens telefon, som är uppkopplad till SMS-livräddarappen, larmas och visar på kartan i mobilen vart hjärtstoppet har skett.

SMS-livräddare gör skillnad och ökar chansen att rädda liv med snabb HLR

Att vara SMS-Livräddare innebär ofta att du är först på plats, vilket är hela syftet med systemet. HLR ska påbörjas så fort som bara möjligt och dagens responstid för utryckningspersonal är alldeles för lång för att säkerställa att så många som möjligt överlever. Att påbörja HLR i tid kan göra en enorm skillnad för överlevnadschansen och möjligheten för den drabbade att om personen överlever, leva ett bra och värdigt liv efter hjärtstoppet.

Behovet av fler SMS-livräddare

Idag är stora delar av Sverige anslutna till systemet. Tolv regioner är ansluta: Halland, Blekinge, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland. Vi behöver ändå fler SMS-livräddare och se till så att fler än 1/10 överlever ett hjärtstopp. Det viktigaste för att åstadkomma detta är att se till så att HLR påbörjas inom 3 minuter. Ju fler SMS-livräddare, desto större chans att någon är så pass nära så att HLR kan påbörjas inom 3 minuter.

SMS-livräddare och hjärtstartare är en kraftfull kombination för att rädda liv

Men nästan lika viktigt är det att SMS-livräddaren har tillgång till en hjärtstartare. Det måste finnas fler hjärtstartare tillgängliga för allmänheten så att dessa SMS-livräddare har så goda möjligheter som möjligt att rädda liv när de rycker ut. Med omgående användning av en hjärtstartare ökar överlevnadschansen från 10% till 70%.

Dessa tidiga insatser räddar liv. Alla kan lära sig HLR, bli en del av systemet och hjälpa människor att få en andra chans i livet.

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.