Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

HEM / HJÄRTSTARTARE / ALLT OM HJÄRTSTARTARE / Hjärtstopp - idrottande ungdomar och barn

Ett tennisrack stående på en hjärtstartare på en idrottsanläggning.

Hjärtstopp – idrottande ungdomar och barn

Runt omkring oss hör vi att människor får hjärtstopp men tanken på att det skulle hända just min träningsgrupp eller min klass med barn som är så unga tänker man inte på. Tyvärr kan hjärtstoppen drabba vem som helst, ung som gammal.

Plötsligt hjärtstopp kan uppstå om du tränar när du är sjuk

Hjärtstopp som kommer plötsligt hos barn och ungdomar som idrottar är väldigt ovanligt, men det förekommer. De vanligaste orsakerna till att man som ung får ett hjärtstopp är att man har ett oupptäckt hjärtfel sedan födseln eller att man får en hjärtmuskelinflammation som kan vara en följd av att man tränat när man inte varit fullt friskt och det i sin tur kan leda till ett hjärtstopp. En viktig sak att ta med sig när du har någon form av infektion i kroppen, håll dig borta från träningen!

Ha alltid en hjärtstartare nära till hands – om hjärtstoppet skulle uppstå

Som idrottsförening eller skola på idrotten är det viktigt att alltid ha en hjärtstartare nära till hands. När ett hjärtstopp inträffar är varje sekund och minut livsviktig. Självklart ska du påbörja HLR (hjärt-lungräddning) det första du gör och så fort du fått tag i en hjärtstartare kopplar du på den, när hjärtstartaren är i gång så följer du instruktionerna som den ger.

Hjärtstoppet kan ske trots att du är i god fysisk form

Ingen kan ha gått omärkt förbi vad som hände den 12 juni 2021 då den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen drabbades av ett plötsligt hjärtstopp mitt under en EM fotbollsmatch. Hans lagkamrater påbörjade HLR (hjärt-lungräddning) direkt innan sjukvårdspersonalen kom in med en hjärtstartare. Tack vare att hans lagkamrater påbörjade HLR direkt och att en hjärtstartare fanns inom räckhåll så gick hans liv att rädda. Oavsett om du är i din livs bästa fysiska form, så kan det drabba vem som helst.

Vad gör jag om det skulle uppstå ett hjärtstopp? 

Det första du gör vid ett hjärtstopp är att ringa 112 och påbörja HLR (hjärt-lungräddning). Så fort som möjligt efter påbörjad HLR vill man få på hjärtstartaren. Dessa två ska vara i kombination med varandra för största möjliga chans att få i gång hjärtat. Vi på Hjärtstartarspecialisten erbjuder utbildningar i HLR och barn-HLR.


Köp en hjärtstartare till ditt företag eller förening

Här kan du läsa mer om våra utbildningar som vi erbjuder inom HLR

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.