HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / Hjärtstopp - idrottande ungdomar och barn

Fyra barn leker glatt tillsammans med en fotboll.

Hjärtstopp idrottande barn – Varför kan barn och unga får hjärtstopp?

Runt omkring oss hör vi att människor får hjärtstopp men tanken på att det skulle hända någon i ens egen förening eller skola tänker man inte på. Tyvärr kan ett hjärtstopp drabba vem som helst, ung som gammal.

Plötsligt hjärtstopp kan uppstå om barn tränar när de är sjuka

Hjärtstopp som kommer plötsligt hos barn och ungdomar som idrottar är väldigt ovanligt, men det förekommer. De vanligaste anledningarna till att man som barn och ungdom får ett hjärtstopp är att man har ett oupptäckt hjärtfel sedan födseln eller att man får en hjärtmuskelinflammation som kan vara en följd av att man tränat när man inte varit fullt friskt och det i sin tur kan leda till ett hjärtstopp. Det är av yttersta vikt att komma ihåg att undvika träning om du eller ditt barn lider av någon form av infektion i kroppen.

Alltid ha en hjärtstartare nära till hands för snabb och effektiv respons vid hjärtstopp

För idrottsföreningar och skolor är det av yttersta vikt att prioritera säkerheten för barn och unga. Att ha en hjärtstartare nära till hands kan vara helt avgörande vid ett hjärtstopp, där varje sekund spelar en central roll för överlevnad. Genom att tillhandahålla en hjärtstartare på träningsplatser, idrottsarenor och skolgårdar kan man säkerställa snabb och effektiv respons när det behövs som mest.

Att förstå vikten av att agera direkt vid ett hjärtstopp är grundläggande för att minska risken för allvarliga konsekvenser. Hjärtstartare är gjorda för att ge en enkel och tydlig vägledning även för de som inte har medicinsk utbildning. Att även utbilda personal i användningen av hjärtstartare kan ytterligare öka chanserna för ett lyckosamt ingripande.

Hjärtstoppet kan ske trots att du är i god fysisk form

Ingen kan ha gått omärkt förbi vad som hände den 12 juni 2021 då den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen drabbades av ett plötsligt hjärtstopp mitt under en EM fotbollsmatch. Hans lagkamrater påbörjade HLR (hjärt-lungräddning) direkt innan sjukvårdspersonalen kom in med en hjärtstartare. Tack vare att hans lagkamrater påbörjade HLR direkt och att en hjärtstartare fanns inom räckhåll så gick hans liv att rädda. Även om du är i din livs bästa fysiska form, så kan det drabba vem som helst.

Vad gör jag om ett barn i min närhet skulle få ett hjärtstopp?

Det första du ska göra vid ett hjärtstopp är att ringa 112 och påbörja HLR (hjärt-lungräddning). Så fort som möjligt efter påbörjad HLR ska man få på hjärtstartaren. Dessa två ska vara i kombination med varandra för största möjliga chans att få i gång hjärtat. Vi på Hjärtstartarspecialisten erbjuder utbildningar i HLR och barn-HLR.


Köp en hjärtstartare till ditt företag eller förening

Här kan du läsa mer om våra utbildningar som vi erbjuder inom HLR

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.