Karta som visar var du snabbt hittar din närmaste hjärtstartare.

Hjärtstartare karta - hitta snabbt till närmaste hjärtstartare

På hjartstartarregistret.se hittar du en karta över registrerade hjärtstartare. Vid ett hjärtstopp är det bråttom och är avståndet långt till närmaste hjärtstartare, så är det värt att köpa en egen hjärtstartare för att kunna rädda liv.

» Hitta registrerade hjärtstartare på hjärtstartarregistret.se


Hjärtstartare karta - viktigt att registrera hjärtstartare

Tiden är den allra viktigaste faktorn för överlevnad och registrering i Sveriges Hjärtstartarregister (SHR) är kostnadsfri. Syftet med Hjärtstartarregistret är att alla publika hjärtstartare utanför sjukvården ska registreras. De blir då synliga på en karta så att livräddare och larmcentralen vet var hjärtstartarna finns placerade geografiskt.  Vid ett larm om hjärtstopp kan larmcentralen dirigera en livräddare till platsen för att hämta hjärtstartaren om den finns i närheten. Vid själva registreringen så kan man inkludera viktig information som t. ex öppettider. Flera regioner i Sverige har anslutit sig till tjänsten SMS livräddare som använder sig av SHR:s kartfunktion och där du via en app kan ansluta dig som frivillig livräddare. Vid misstänkt hjärtstopp larmas man antingen till den drabbade, eller till att hämta närmaste hjärtstartare. SMS livräddare kan laddas ner från App Store och Google Play.

Kartan visar långt avstånd - köp din egen hjärtstartare

Se efter i kartan var närmaste hjärtstartare finns där just du verkar i arbetet eller på fritiden. Chansen för överlevnad är som störst om en hjärtstartare kan användas inom 3-5 minuter från att hjärtstoppet inträffat och ambulans har oftast för långa utryckningstider. Tar det för lång tid att hämta? Då rekommenderar vi ett köp av hjärtstartare. Genom att köpa eller hyra en hjärtstartare så den finns nära tillhands, så ökar chansen för överlevnad dramatiskt!  För närhet till bostaden kan t. ex bostadsrättsföreningen eller villasamfälligheten gå samman för ett inköp och utbildning.  På offentliga platser och företag är det idag vanligt att man har hjärtstartare och att de anställda går HLR-kurser regelbundet är en arbetsgivares skyldighet.

Kartan visar hjärtstartare i din närhet – kontrollera tillgänglighet

Säg att en hjärtstartare visas på kartan i din närhet – är du helt trygg då? Det avgörs främst av hjärtstartarens tillgänglighet, skick och placering. Klicka på symbolen för hjärtstartare i kartan så visas mer information, t. ex öppettider och möjligen annan information som visar på placering eller annan tillgänglighet.  Nära bostaden med tillgänglighet dygnet runt eller kvällstid? Nära jobbet med tillgänglighet på arbetstid? Nära båtklubben eller idrottsplatsen med tillgänglighet på helger?  Om inte accessen till hjärtstartare i din närhet enligt kartan också stämmer överens med de tider som är aktuella för dig eller andra i din närhet – skaffa då en egen hjärtstartare. 

I siffror – varför en hjärtstartare karta kan rädda fler liv.

I Sverige drabbas ca 10 000 årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusen. Alla kan drabbas och endast 5 % överlever. För att överleva ett plötsligt hjärtstopp behövs omedelbara insatser i form hjärt-lungräddning (HLR) och en strömstöt från en hjärtstartare är det enda som kan få igång ett stannat hjärta. Men det är bråttom.  Om hjärtstartare och HLR används inom 3 minuter ökar chansen för överlevnad till 75%. Responstiden för ambulans vid prio 1-larm i Sverige 2019 är i genomsnitt ca 14 minuter, i vissa regioner mer ändå. Så inför beslutet att köpa en hjärtstartare till hemmet, arbetsplatsen eller föreningen – ställ dig frågan: ”Vill jag att det ska finnas 5 % eller 75% chans att rädda livet på någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp, just där jag spenderar en betydande del av min vardag eller fritid?”.   Du kan köpa eller välja att hyra hjärtstartare från 199 kr/mån av oss. Ett tryggt supportavtal och access till HLR-instruktörer över hela landet ingår.

Läs mer om hjärtstartarregistret

TILLBAKA

Hjärtstartare - utvalda modeller för dig

Lifepak CR2 Wi-Fi med väska

16 613

kr


26 375 kr

Lifepak CR2 Wi-Fi

15 738

kr


25 500 kr

Philips FRx inkl. väska

18 363

kr


 


Philips HS1 inkl. standardväska

13 488

kr


 


Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.