Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Skylt hjärtstartare enligt Svensk standard

Skyltar för hjärtstartare är viktigt! Utrymmen där första hjälpen-utrustning eller hjärtstartare förvaras ska alltid vara tydligt uppmärkt med en nödskylt.

HEM / TILLBEHÖR HJÄRTSTARTARE / SKYLT TILL HJÄRTSTARTARE

En nödskylt har grön bakgrund och vit text och/eller symboler enligt standard för sjukvårdsutrustning och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om skyltar för hälsa & säkerhet.

Skylt Hjärtstartare vinklad, dubbelsidig

 

409

kr

Dekal Hjärtstartare (9 x 7 cm)

 

23

kr

Skylt Hjärtstartare A4, dubbelsidig

 

199

kr

Skylt, Pil Hö/Vä Upp/Ner, 210x90mm

 

161

kr

Skylt, AED Hjärtstartare med pil, 400x96mm

 

199

kr

Skylt, Här finns hjärtstartare, 290x210mm

 

199

kr

Skylt, Närmaste hjärtstartare, 290x210mm

 

199

kr

Skylt för hjärtstartare är viktigt!

Hjärtstartare skylt ska sitta högt, synligt och nära hjärtstartaren och brukar oftast kompletteras med hänvisningskyltar som visar vägen till hjärtstartaren på de platser där den eller skylten inte är synlig.

Svenska HLR-rådets rekommendation är att platsen där en hjärtstartare förvaras ska vara tydligt markerad med en skylt med symbolen för hjärtstartare. Den innehåller ett vitt hjärta med en blixt i samt ett vitt kors i övre högra hörnet.

Skylt hjärtstartare – placering & uppmärkning 

Svenska HLR-rådet rekommenderar i samråd med europeiska och internationella HLR-råd en standardiserad hjärtstartare skylt som ska markera var en hjärtstartare är placerad. Bakom symbolen står även den internationella livräddningsorganisationen ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) och den europeiska motsvarigheten ERC (European Resuscitation Council). 

Hjärtsäker Zon – svensk standard för hjärtstartare i offentlig miljö

I den svenska standarden för hjärtstartare i offentlig miljö nämns vikten av hjärtstartare skylt som en av de viktigaste delarna. Här är de kriterier måste uppfyllas för ett område att räknas som en Hjärtsäker Zon: 

  • Att hjärtstartare finns installerad och är väl skyltad och uppmärkt
  • Att man har god beredskap och larmrutiner för omhändertagande av hjärtstopp
  • Att hjärt-lungräddning kan startas omedelbart och behandla med hjärtstartare inom tre minuter
  • Att hjärtstartaren är registrerad i hjartstartarregistret.se
  • Att man har ett systematiskt underhåll av hjärtstartaren
  • Att utbildning i hjärt-lungräddning sker varje år

Genom att följa dessa kriterier säkerställer man att man kan ta hand om den som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Du kan ladda ned de fullständiga rekommendationerna för standarden Hjärtsäker zon här.

1. Hjärtstartare skylt ska finnas överallt där en hjärtstartare är placerad. 

En tilläggsskylt med pil kan komplettera grundskylten för att visa vart man ska bege sig för att finna en hjärtstartare. Tilläggs skylt hjärtstartare finns i olika utföranden (upp/ner, vänster/höger). 

Storlekar: 

Symbol och text – skylt hjärtstartare: 170 x 230 mm
Tilläggsskylt – pil: 170 x 90 mm 

Undantag kan förekomma i de fall där skyltarna måste vara större för bättre läsbarhet i t ex långa korridorer och stora lokaler. 

En grön skylt som visar symbolen för hjärtstartare samt har texten "hjärtstartare".

2. Tillåten text

Textvarianter på hjärtstartare skylt får förekomma, men rekommendationen är att man använder sig av texten ”Hjärtstartare”. ”AED” eller ”AED-Hjärtstartare” kan användas på t ex internationella flygplatser. ”Defibrillator” kan användas inom akutsjukvården på sjukhus.

3. Flaggskylt

I det fall man vill påvisa plats för hjärtstartaren i t ex en korridor eller utmed en vägg. Skylten fästes med lämpligt väggfäste ut från vägg. Obs! Dubbelsidig. Notera att själva hjärtstartaren alltid måste skyltas med en egen grundskylt på vägg. Läs den grafiska guiden från Svenska HLR-rådet.

En grön skylt som visar symbolen för hjärtstartare samt har texten "hjärtstartare". Under denna skylt finns en till skylt i samma gröna nyans med en pil som är riktad åt höger.
En grön skylt som visar symbolen för hjärtstartare samt har texten "hjärtstartare".

Vill du veta mer om hjärtstartare - börja här!

Få personlig rådgivning

Vi svarar på frågor och hjälper dig välja den som passar bäst.

Hjärtstartargrossisten har för att underlätta ditt val sammanställt fakta om olika modeller till en lättöverskådlig tabell. Jämför hjärtstartare för att hitta den som passar ditt behov.

Vi är specialister på hjärtstartare och vi hjälper dig att välja

Det kan vara svårt att veta vilken hjärtstartare som passar ditt behov bäst. Vi har sammanställt en lättöverskådlig tabell för att göra valet lite lättare.

Gå till jämförelsetabell

Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.

Hjärtstartarspecialisten logotype, vit med rött hjärta, en del av Dahl Medical.

Hjärtstartarspecialisten
Box 2114
132 02 SALTSJÖ-BOO
+46 (0)10 179 38 00
info@hjartstartarspecialisten.se
Org nr:
 556482-6351

Ⓒ Dahl Medical AB / Hjärtstartarspecialisten 2021.
All rights reserved.

» Om cookies
» Sitemap

Nets - Payments made easy