HEM / Hjärtstartare / Allt om hjärtstartare / Utbildning hjärtstartare

Kvinna utbildar en grupp i hur man använder en hjärtstartare på en HLR-docka.

Utbildning hjärtstartare

Alla kan använda en hjärtstartare, men ska man göra det så effektivt och bra som möjligt i ett skarpt läge måste man öva på det. För som med allt annat så ger övning färdighet. Genom en utbildning med en hjärtstartare ökar man chanserna för att rädda ett liv vid ett eventuellt hjärtstopp.

Vikten av utbildning med en hjärtstartare

Om du behöver använda en hjärtstartare i skarpt läge kommer du sannolikt bli stressad och känslorna kan svämma över. Då kommer effektiviteten försämras och det kommer ta längre tid innan hjärtstartaren kan appliceras på kroppen och i sin tur ge en strömstöt. Även om alla hjärtstartare vi säljer ger dig tydliga röstinstruktioner om hur du ska gå tillväga så är det bra att du har tränat på hur ett hjärtstoppsscenario skulle kunna gå till. Och vid dessa tillfällen är varje minut livsviktig för att öka chansen att överleva. Sannolikheten att du gör misstag och exempelvis glömmer att raka personen ökar också när du är oerfaren och stressad.

Effektivisera användandet med en utbildning av hjärtstartare

För att använda en hjärtstartare så effektivt som möjligt krävs det att man håller sig lugn och gör allting noggrant. Hjärtstartaren ska sättas på, elektroderna ska placeras på rätt ställe och innan det kanske personen behöver rakas eller torkas av där elektroderna ska sitta. Om det är en person med mycket behåring på bröstet så är det viktigt att personen rakas på platserna där elektroderna ska sitta, annars kommer elektroderna inte få kontakt och då kan hjärtstartaren inte användas.

Utbildning med hjärtstartare av erfarna instruktörer

Det vi rekommenderar i första hand är en Hjärt-lungräddningsutbildning (HLR-utbildning) där du får öva på både HLR och HLR med hjärtstartare. Vid en sådan utbildning går man igenom fullständiga scenarion vid ett plötsligt hjärtstopp och du får träna på HLR och HLR med hjärtstartare på en docka. Men det går även att boka en kortare utbildning av hur hjärtstartaren fungerar. Vid en sådan genomgång visar våra instruktörer med en övningshjärtstartare hur hjärtstartaren startas, hur den ger instruktioner, var elektroderna ska sitta och du får även chansen att ställa frågor gällande hjärtstartaren och hur den används till våra erfarna instruktörer.

Läs mer om våra utbildningar med hjärtstartare och boka en kurs redan idag!

TILLBAKA
Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.