BRA ELLER BILLIG HJÄRTSTARTARE

Det är inte ovanligt att vi får frågan ”- Har ni någon billig hjärtstartare jag kan köpa?”.
Ofta är det en missuppfattning att hjärtstartare är dyra och många tror att de kostar mer än de faktiskt gör.

asdf

Bra eller billigt?

Priser hjärtstartare

En billig hjärtstartare kan vara en bra hjärtstartare! De vanligaste och bäst säljande hjärtstartarna på marknaden kostar mellan ca 12 000 – 18 000 kr exklusive moms, eller några hundralappar i månaden om man väljer att hyra eller abonnera.

Ställ dig frågan: ”- Hur mycket är ett liv värt?”

Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, när som helst. Du kan inte få igång ett stannat hjärta utan en strömstöt. Nästan 40 % av alla som drabbas är i arbetsför ålder och många är tillsynes helt friska i övrigt.

Gör en rättvis jämförelse

Många företag och organisationer investerar bra mycket mer pengar på kaffemaskinen i lunchrummet! Det är inte fel – trivsel på jobbet, i föreningen eller samfälligheten är viktig, men det är tryggheten också!

Eller jämfört med vad många företag investerar i brandsäkerhet så är hjärtstartare billigt. Risken för att det börjar brinna är långt mindre än att någon råkar ut för ett hjärtstopp eller annan olycka av något slag.

En billig hjärtstartare kan stå dig dyrt.

Se upp för oseriösa eller tveksamma leverantörer och varumärken
En billig hjärtstartare kan verka bra vid första anblicken och ett billigt pris lockar, så klart. Men här är några råd som du bör följa om du vill känna dig trygg med ditt köp:

1. Köp aldrig en begagnad hjärtstartare

Om det inte finns dokumenterad historik som dessutom kan intygas av leverantör med serienummer samt servicekontroll av enheten. Det finns en risk att du köper en stulen maskin eller att den inte fungerar som den ska.

2. Se till att hjärtstartaren är CE-märkt och FDA*-godkänd.

Att hjärtstartaren är godkänd av FDA (US Food and Drug Administration*) innebär att den är godkänd för användning i USA. FDA har väsentligt hårdare regelverk än vad som t.ex. krävs för CE-märkning vilket gör att FDA-godkännande kan anses som ett klart bevis på hög kvalitet.

Hjärtstartarspecialisten säljer inga hjärtstartare som saknar dessa två viktiga märkningar/godkännande

* USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket.

3. Se upp för falsk CE-märkning

Asien-tillverkade produkter av alla slag kan vara försedda med en vilseledande märkning, avsedd för att ge intryck av en CE-märkning. Det är inte jättevanligt, men förekommer och det är svårt att se skillnad.

Den falska CE-märkningen står för ”China Export” och är grafisk förvillande lik den Europeiska CE-märkningen (se bilden):
Se upp för falsk CE-märkning

Falska CE-märkningen för hjärtstartare står för ”China Export”

Köp av en etablerad leverantör.
Du får så mycket mer på köpet än bara en billig hjärtstartare. Rådgivning, hjälp med installation, service och underhåll och tillhörande utbildningar i HLR (rekommenderas!) eller produktgenomgång och produktgaranti.

En godkänd, kvalitetssäkrad hjärtstartare är alltså en billig hjärtstartare enligt oss!